feltration.dk

Hvad Er Frijord?

Skrevet d. 23. June 2020
canva.com

I gamle dage var jorden i Danmark ejet af enten bønder, kirken eller kongehuset.

Det var ikke lovligt at bytte rundt på plads eller jord, der var altså ingen mulighed for at udvide sin grund yderligere.

I slutningen af 1700-tallet var der pludselig brug for andre end blot bønder på landet, og dette var første gang begrebet “frijord” blev indført.

Hvad betyder frijord?

Frijord er lidt som navnet indikere, et begreb for jord som må ejes af alle.

Frijord er modsat gamle dage jord som alle må købe, og ikke kun bruges af landmænd.

Dette giver mulighed for private personer eller succesfulde landmænd at udvide deres grund, og få et større areal til dyrkning af diverse afgrøder.

Frijord har også været brugt meget som forhandlingselement og bytteobjekt når det gælder fordeling af jord.

Som alle andre former for jord og grunde svinger priserne meget pr. Hektar.

Frijord som kan bruges til jagt er især populært, og kan koste flere millioner for få hektarer.

Frijord er desuden jord som man ikke må bygge på, og må altså kun bruges til jagt, landbrug eller andre naturlige aktiviteter.

Denne regel er indført for at bevare den danske natur, og der findes også visse former for frijord som ikke må omdannes til landbrug, fx skovområder.

Staten har en forkøbsret når det gælder frijord, men i praksis vil de typisk aldrig blande sig i områder på under 10 hektar.

Tak for støtten

Tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Se avXpertens store udvalg af teknologi til kontoret, som fx en billig lamineringsmaskine.

Næste indlæg
21. September 2020
Går du med en lille gemt jæger inde i dig? Så har du sikkert undret dig over, hvor man egentlig må gå på jagt? Må man gå på jagt i sin store have? Eller på den skov, som ens onkel ejer? Der kan være mange spørgsmål i for…
Den 1. september står som en ganske særlig dag i kalenderen hos mange jægere. Det er nemlig dagen, hvor mange jagttider indledes. Det er dog ikke alle dyrearter, der må jages fra den 1. september. Men hvilken jagt start…